Page 9 - Template 3
P. 9
VRIJ
ZATERDAG 20 APRIL 2019
De e-bikes zijn niet meer uit ons straatbeeld weg te denken.
FIETSSPECIAL 9
zelfs even stoppen met trappen. Met elektronisch schakelen hoeft dat niet. Terwijl je doortrapt, druk je een knopje in. Dan weet de motor: ik moet stoppen met ondersteuning geven. Het schakelen gaat zo soepel en snel.”
Riemaandrijving
De traditionele fietsketting wordt bij steeds meer merken vervangen door een riemaandrijving. Reden hiervoor is onder meer het niet-optimale gebruikers- gedrag van veel fietsers. Door te weinig schakelen of vanuit stilstand optrekken met een groter verzet en te hoge ondersteuning slijten ketting en tandwielen sneller. Een riemaandrijving is hiervoor minder gevoelig en gaat langer mee; dertigduizend kilometer is heel gewoon. De levensduur van een ketting ligt op circa een vierde daarvan. Andere voordelen van de riem: hij is zo goed als onderhoudsvrij en schoner omdat hij niet hoeft te worden gesmeerd.
Riemaandrijving zien we in de test bij maar liefst zes modellen met middenmotor (categorie 2). Goed om te weten: een riem kan enkel in combinatie met een naafversnelling worden gemonteerd.
Kleinere batterijen
Het is een van de eerste vragen als mensen zich op de aanschaf van een e-bike oriënteren: hoe ver kan
Ingebouwde gps-zender spoort gestolen rijwiel op
ik met deze accu rijden? Fabrikanten zoeken steeds naar kleinere batterijen die meer capaciteit hebben en je dus verder kunnen brengen zonder laadbeurt. Daarnaast mikken fabrikanten op accu’s die sneller laden. Technisch gezien niet altijd gemakkelijk, omdat snel laden soms ten koste kan gaan van de accukwaliteit.
In onze Nationale E-biketest zijn de accu’s met de grootste inhoud de Flyer Upstreet 5 7.10 met een accu van 540 wattuur en de Bulls Lacuba met een batterij van 750 wattuur (categorie 3). De meeste fietsen met Bosch-motoren hebben nu standaard een accu van 500 wattuur.
Op de markt signaleren we fietsen met accu’s die een nog grotere capaciteit hebben, in een enkel geval zelfs boven de 900 wattuur. „Staar je echter niet blind op de inhoud van de accu”, tipt Kees Bakker. „Kies een accupakket dat past bij het gebruiksdoel. Grotere accu’s zijn een mooie ontwikkeling, handig als je bijvoorbeeld op fietsvakantie wilt gaan en een