Page 79 - Template 3
P. 79
VRIJ
ZATERDAG 20 APRIL 2019
Op het gebied van afwerking zijn er genoeg verschillen
wat kabelwerk minder hebt. Andere voordelen zijn dat je gemakkelijker kunt schakelen met één shifter (handig onder grote kettingspanning!) en dat je de kans op ’chainsuck’ wegneemt: de ketting kan im- mers niet meer vastslaan tussen het voorblad en de liggende achtervork. Zonder voorderailleur is er meer vrijheid in de vormgeving van het frame.
De wielbasis kan bijvoorbeeld compacter, waardoor de fiets wendbaarder wordt.
Nadelen zijn er ook. Je hebt met één voorblad weliswaar een heel groot schakelbereik, maar je moet het wel doen met elf of twaalf verzetten. Als je de ketting naar een groter tandwiel schakelt, zijn de tussenliggende stappen steeds wat groter. Het kan wat moeilijker zijn om lekker in je eigen cadans te pedaleren. De kettinglijn is bij één voorblad vaak ook wat schuiner, waardoor de slijtage versnelt.
Of je voor één of twee voorbladen kiest, hangt sterk af van je voorkeuren en je gebruiksdoel. Fiets je veel in eigen land en heb je niet zo’n moeite met onevenredig gelijke schakelstappen tussen de tand- wielen, dan is één blad prima. Zorg wel voor een cassette met een groot bereik en kies voor het juiste voorblad. De grootte van het ene voorblad is bepa- lend voor de lichtste en zwaarste versnelling.
Afmontage
Elke mountainbike is afgemonteerd met een groep. Daarin zitten alle onderdelen die nodig zijn voor het schakelen en de aandrijving. Denk hierbij aan de remmen, de derailleurs, het crankstel, de shifters,
de kabels, de cassette en de ketting. Binnen zo’n groep zijn alle onderdelen nauw op elkaar afge- stemd, zodat de fiets optimaal presteert.
Soms kiezen fabrikanten ervoor om onderdelen uit groepen met elkaar te mixen. Want je kunt elke fiets wel voorzien van de allerbeste rem en derailleur, maar sommige fietsers hebben voldoende aan een ander (lees: minder hoog) kwaliteitsniveau dat prijs- technisch aantrekkelijker is.
Kijken we naar de afmontage van deze testfietsen, dan vallen met name de Cube en Bulls positief op. Deze zijn compleet afgemonteerd met Shimano XT. Componenten uit deze XT-groep zijn iets lichter en mooier afgewerkt. En het allerbelangrijkste: het schakelwerk gaat een fractie zuiverder. Vooral als de belasting wat zwaarder is, valt dat te merken.
Afwerking
Qua afwerking zijn er genoeg verschillen. Sommi- ge merken met aluminium frames hebben fietsen met grovere lasnaden en ook nemen we verschillen waar in de kabelrouting. Bij de ene fiets gaan de schakel- en remkabels binnendoor (Specialized, Bulls, Cube en Merida) en bij de andere juist buiten-
FIETSSPECIAL 79
om (Lapierre) of deels binnendoor (Rose, Rockrider). Interne kabelrouting geeft de fiets een opgeruimd karakter. Schoonmaken gaat beter. Technisch onder- houd is echter soms gemakkelijker als kabels juist buitenom lopen.
Conclusie
Cube is testwinnaar bij de mountainbikes. Het Duitse merk heeft in deze test als enige een frame van carbon en daar zijn we van gecharmeerd. Iedere trap op dit stijve frame is raak; er gaat nauwelijks energie verloren. Tegelijkertijd ervaren we voldoen- de comfort. Het carbon, lichter dan aluminium, zorgt dat je snel vaart maakt. De mountainbike is volledig afgemonteerd met Shimano XT; daarmee ervaren we onder andere prettig schakelgedrag.
De afwerking is keurig met een mooie kabelrouting door het frame. Hoewel we te maken hebben met een twentyniner merken we dat deze mountainbike toch ook heel wendbaar is. De Schwalbe-banden, met voor en achter een ander profiel, zorgen voor een ideale combi van grip en snelheid. ●