Page 77 - Template 3
P. 77

  VRIJ
ZATERDAG 20 APRIL 2019
FIETSSPECIAL 77
  meter) en een kleinere achter (meest gebruikelijke diameter: 160 millimeter). Over het algemeen geldt: hoe groter de schijf, hoe harder en beter je kunt remmen. Je hebt meer remvermogen met de voorrem, vandaar dat de schijf hier vaak groter is dan achter. Bulls heeft twee keer een schijf van 180 millimeter en biedt dus ook achter meer remvermo- gen. Het gewicht neemt zo wel iets toe, maar dat is peanuts voor de gewone man.
Aandrijving
Zagen we bij de eerste generatie mountainbikes drie en later twee voorbladen, tegenwoordig zit er op veel mountainbikes nog maar één voorblad. Bij de cassette achter zien we juist een tegengestelde
trend: het aantal tandkransjes is hier opgelopen tot elf of maximaal twaalf, afhankelijk van het merk waarvoor bij de afmontage wordt gekozen (Shimano/ SRAM).
Bij de fietsen in deze test wordt nu ook meer inge- zet op fietsen met één kettingblad voor in plaats van een binnen- en buitenblad. De Rockrider en Merida hebben één kettingblad voor en een cassette met twaalf tandwielen achter, de Lapierre heeft eveneens één kettingblad aan de voorzijde en een cassette met elf tandwielen van achteren. De overige fietsen vol- gen de traditionele weg en werken nog met twee voorbladen.
De keuze voor een enkel blad bespaart gewicht, omdat je een blad, een shifter, een derailleur en heel
Mountainbikes
Bulls Copperhead 3S
     rijgedrag frame opbouw techniek materiaal alg. indruk
adviesprijs €1399,-- rame aumnum
gewc , g versnellng Shimano
remmen schijf H wemaat ,
          75   76   77   78   79