Page 75 - Template 3
P. 75

  VRIJ
ZATERDAG 20 APRIL 2019
al qua maatwerk. De druk in de vork valt goed af te stellen op het gewicht van de mountainbiker, het terrein waar de fiets gebruikt wordt en de persoon- lijke rijstijl. Een goed ingestelde voorvork zorgt mede voor een betere hanteerbaarheid van de fiets en verhoogt het comfortniveau. Ook de instelling van de rebound is belangrijk; die bepaalt de snelheid waar- mee de vork weer terugveert. Een fietsenmaker kan de vork voor je afstellen, maar je kunt het ook zelf.
De fabrikanten monteren verschillende luchtge- veerde voorvorken. De meeste werken met een mo- del van Rockshox. Specialized en Cube hebben de Recon, Lapierre heeft de Judy en Rose en Rockrider zijn uitgerust met de Reba. Van al deze typen valt met name de Reba, met een bredere schacht, in de smaak door het prima functioneren van de vering. Merida monteert een vork van Manitou, Bulls eentje van Fox. De Rhytmn 32 van Fox zorgt voor veel com- fort en controle en scoort daarom goed.
Helaas hebben niet alle mountainbikes een lock- out op het stuur. Daarmee schakel je de vering uit als deze niet nodig is, bijvoorbeeld op het vlakke terrein – daar zou je met vering onnodig energie verliezen. Op het stuur zit de lock-out letterlijk binnen handbe-
FIETSSPECIAL 75
 Demping van de voorvork bepaalt sterk het rijplezier
reik en bedien je hem veel gemakkelijker en sneller. Lapierre en Specialized hebben de lock-out op de vork zelf geplaatst.
Wielen
De markt heeft al een paar jaar een duidelijke voorkeur voor zogeheten twentyniners (29 inch) en daar komt ook dit jaar geen verandering in. Op deze fietsen met grotere velgdiameter behoud je je snel- heid beter en rol je een fractie makkelijker over oneffenheden ten opzichte van kleinere wielen.
Wel ben je iets minder wendbaar dan op een fiets met een wielmaat van 27,5 inch – de Bulls-fiets in deze categorie is zeer wendbaar. Op de Nederlandse mountainbikepaden die minder technisch zijn dan in de Ardennen of Vogezen, maak je met een twenty- niner een uitstekende keuze.
In deze test valt één fiets extra op qua wielkeuze:
     Luxe en comfortabel toeren.
Beschikbaar met 400 Wh (reikwijdte tot 125 km) en 500 Wh (reikwijdte tot 175 km) accu***
Ravenna E8
€ 2.699*
€ 2.499**
 i-RACK systeem bagagedrager
Verende zadelpen
Instelbare verende voorvork
   Robuuste Schwalbe Marathon Plus banden met lekbescherming
Sterke Bosch Active Line Plus motor
    8-speed naafversnelling
met vrijloop
Hydraulische
Shimano schijfremmen
* Aanbevolen verkoopprijs van ZEG. | ** Adviesprijs leverancier. *** afhankelijk van fietsgedrag, belasting en het terrein.
Pegasus Ravenna E8 is een product van ZEG Zweirad-Einkaufs-Genossenschaft eG, Longericher Str. 2, D 50739 Keulen. Verkrijgbaar bij alle deelnemende handelaren. Adressen zie www.pegasus-bikes.nl
500 Wh accu tegen meerprijs beschikbaar.


   73   74   75   76   77