Page 74 - Template 3
P. 74

 74 FIETSSPECIAL
DE TELEGRAAF ZATERDAG 20 APRIL 2019
In de mountainbiketest treffen we zeven fietsen van evenzoveel merken. Het zijn zogeheten hardtails, dus fietsen met enkel een verende voorvork, bedoeld voor de vlakkere trails en crosscountry. Dit past ook bij de prijsklasse waarover we hier praten. Full suspensions met een kwalitatief goede voor- en achtervering zijn nou eenmaal een pak duurder. Deze fully’s komen tot hun recht in met name de bergen en op ruwer terrein. En dat is natuurlijk niet wat je veel tegenkomt in het zo goed als biljartlakenvlakke Nederland.
Frame
De standaard in deze categorie zijn fietsen met een aluminium frame. Er is echter een merk met een frame van carbon: Cube. Vooral als je hier langer op rijdt – en ook op verschillende ondergronden – merk je het voordeel. Het frame is stijf en dus verlies je weinig energie als je hard op de pedalen trapt. De energie gaat niet verloren bij het vervormen van het frame, maar wordt gebruikt om in volle vaart vooruit te gaan. Het stijve, sterke frame is zo gebouwd dat het toch flexibel is en oneffenheden voldoende ab- sorbeert. Carbon is ook lichter en daardoor kom je iets gemakkelijker op gang. Het materiaal maakt het frame wel wat duurder dan aluminium.
Voorvork
Het duurste onderdeel van de mountainbike is vaak de vork. En het is ook meteen een van de be- langrijkste, want demping bepaalt sterk het rij- plezier. We zien in de test enkel fietsen met luchtge- veerde voorvorken en niet de minder soepele coilve- ring, hoewel we qua prijsklasse praten over een in- stapcategorie waarin de coilvering nog wel voorkomt.
De luchtvering heeft op een aantal punten een streepje voor: qua gewicht, duurzaamheid en boven-
 Mountainbikes
van 999 tot 1500 euro
     Cube Reaction C:62 adviesprijs
frame
gewicht
versnelling
remmen wielmaat
Rose Count Solo
Merida Big Nine NX-Edition
      rijgedrag
frame
opbouw
techniek
materiaal
alg. indruk
€1499,--
aluminium
10,3kg
Shimano
XT
schijf (H) 29”
adviesprijs €1422,52 frame aluminium
gewicht 11,8 kg versnellin Shimano
XT en SLX
remmen schijf (H) wielmaat 29”
adviesprijs
frame
gewicht
versnelling
remmen wielmaat
€1399,--
aluminium
11,95 kg
Sram NX
mix
schijf (H) 29”
         


   72   73   74   75   76