Page 62 - Template 3
P. 62

 62 FIETSSPECIAL
Onze racefietsentest is uitgevoerd in sa- menwerking met een stel fanatieke racefietsers, Henk Baars – materiaalken- ner en bovenal de wereldkampioen veldrijden van 1990 – en vertegenwoordi- gers van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU).
We testten de fietsen in Garderen en omgeving, op de Veluwe met in het testparcours vrijwel alle ele- menten die je dagelijks in Nederland tegenkomt: klinkers, onverharde paden en asfalt. Voor een juiste vergelijking deelden we de fietsen in twee prijscate- gorieën in.
Categorie € 999 - € 1500
Triban
De racefietsen van Decathlon verschenen voor- heen onder de naam B’Twin, maar nu zien we de merknaam Triban. Ons testmodel van aluminium is met 10,4 kilo nogal heavy, maar biedt wel een stabie- le wegligging. Qua wendbaarheid is de fiets wat minder: de kabels staan strak, waardoor het sturen minder soepel gaat. Triban kiest er trouwens als enige in deze test voor om alle kabels buitenom te geleiden, wat niet netjes oogt. Opvallend: de race- fiets heeft hydraulische schijfremmen die aange- trokken wordt door een mechanisch systeem, met kabel. Die combinatie – die overigens goed werkt – zien we niet vaak. Op de voorvork schroefgaten voor een bagagedrager en aan de wielas bevestigingspun- ten voor een spatbord. Fiets is om te bouwen tot gravelbike.
Specialized
Alle fietsen in deze testcategorie kiezen voor twee voorbladen en een cassette met tien of elf tandwiel- tjes. Daarmee heb je dus 20 of 22 versnellingen.
De Specialized wijkt af: deze heeft een Sora-schakel- systeem en biedt een cassette met negen kransjes. Je hebt hier minder schakelvariaties mee: achttien. Voor een beginner die zich vooral tot de rondjes in eigen land beperkt is dat oké.
Degene die verder is in de sport, zal waarschijnlijk meer verlangen. De fiets heeft een paar ranke, dun- wandige, maar zeker ook sterke buizen die hem een mooi aanzien geven. De prima voorvork filtert de trillingen in de weg behoorlijk en gedraagt zich goed in de bochten. Bevestigingspunten voor een spat- bord of drager, maken de fiets breder inzetbaar.
Bulls
Met een behoorlijk licht aluminium frame en voorvork van carbon biedt Bulls veel racefiets voor de aangeboden prijs. De fiets is een van de weinige in de test met afmontage met onderdelen uit dezelf- de groep, in dit geval Shimano 105. Al deze compo- nenten, van de derailleur tot aan de remmen, zijn op elkaar afgestemd voor optimale werking en dat blijkt ook. Het schakelen gaat soepel. Ook Bulls gaat mee in de trend van hydraulische schijfremmen in plaats van velgremmen. Deze bieden ook bij nat weer pri-
DE TELEGRAAF ZATERDAG 20 APRIL 2019
  ma remprestaties en de remkracht is beter te dose- ren. Bulls werkt met steekassen en geen uitvalnaven en dat biedt extra stijfheid. Er zit een Shimano- wielset (RS) met een ietwat hogere velg op. Een pri- ma middenklasser met mooie looks en vooral stabili- teit. Voor een nog mooiere afwerking hadden de remkabels voor in de vork gekund.
Cube
Ook Cube ziet toekomst in de hydraulische schijf- remmen en levert deze fiets af met steekassen. Daar- mee dwing je dat het wiel altijd recht in de vork zit, waardoor de schijfremmen ongehinderd hun werk verrichten. Deze steekassen moeten wel met een inbussleutel worden los- en vastgemaakt. Cube biedt met deze fiets een allemansvriend. In het begin is het nog even afwachten wat voor vlees je in de kuip hebt, maar al snel rijdt het gewoon lekker en vooral comfortabel.
De balhoofdbuis is iets hoger en dat is weer handig voor mensen die een minder diepe houding willen. Cube mixt niet, maar kiest voor onderdelen uit de-
 

















































































   60   61   62   63   64