Page 46 - Template 3
P. 46

 46 FIETSSPECIAL
DE TELEGRAAF
ZATERDAG 20 APRIL 2019
in de manier waarop de lassen zijn afgewerkt: die maken de fiets af. Integratie van onderdelen, zoals verlichting, draagt ook bij aan een positieve score.
Minpuntje bij alle fietsen is dat de spatborden vrij kort zijn en niet ver genoeg doorlopen. Je bent moge- lijk niet tegen al het opspattende regenwater be- schermd. Een spatlap toevoegen zou een optie zijn, maar dat maakt de uitstraling er niet mooier op.
Handig en helemaal van nu: Cortina heeft aan de voorzijde een usb-poort in het frame ingebouwd, zodat je onderweg je smartphone kunt opladen.
Stabiliteit
Qua framestabiliteit scoren de fietsen allemaal goed. De dragers kunnen in de meeste gevallen tot
25 kilo bepakking aan (alleen Cortina en Gazelle minder), dus een kinderzitje achterop plaatsen kan gemakkelijk. Qua pootstandaard is er wel verschil in kwaliteit. Gazelle monteert een lange standaard ter hoogte van de trapas, waardoor de fiets in parkeer- stand niet gemakkelijk omvalt. Pegasus heeft ook een stabiele poot, maar dan ter hoogte van het achter- wiel. De rest staat minder stabiel met de standaard uitgeklapt. Dat merk je met name bij de Koga. ●
 kunnen overwegen om betere lampen te monteren. Bij de achterverlichting heeft de Gazelle een batte- rijlampje. De andere merken kiezen voor aansluiting
op de naafdynamo zodat ook die altijd fel brandt. Opvallend is het oog voor detail van de fabrikanten bij de achterverlichting. Cortina heeft het achter- licht in het spatbord geïntegreerd. De ranke, vertica- le lichtstreep ziet er fraai uit. De draad tussen de dynamo en lamp loopt aan de binnenkant van het spatbord. Die afwerking is mooi, maar bij vervanging is dat bewerkelijker. Ook Gazelle en Pegasus hebben de verlichting netjes en functioneel geïntegreerd.
Houd er rekening mee dat bagage op de drager soms kan uitsteken. In dat geval moet de verlichting nog steeds zijn werk kunnen doen. Bij de Batavus zit de verlichting er te kort op. Bij de Koga is de achter- verlichting kwetsbaar bevestigd.
Afwerking
Het valt op dat frames in deze categorie fietsen er steeds mooier uitzien. Qua kleur is er genoeg te kiezen, van Pruisisch blauw (BSP) tot rood (Gazelle). Pegasus heeft de remmen aan de voorzijde netjes weggewerkt in de vork. Gazelle blinkt dan weer uit
   MIJN DAGELIJKSE VAKANTIE
        44   45   46   47   48