Page 36 - Template 3
P. 36

 36 FIETSSPECIAL
DE TELEGRAAF
ZATERDAG 20 APRIL 2019
Woongebouwen de Rode Donders langs de Lage Vaart. FOTO JODY FERRON
   Bijzondere gebouwen op architectenroute
liggen bovendien prachtig aan het water, dat je werkelijk overal in Almere aantreft. Je kunt zelfs met de boot van het Gooimeer door Almere naar het Markermeer varen.
Wij stappen echter weer op onze stalen ros. Op naar de Filmwijk, die is opgezet in een halve cir- kel, zodat die vanuit de lucht op een half filmblik lijkt. Overigens was deze locatie eind jaren tachtig bestemd als het olympisch dorp voor de mogelijke Olympische Spelen van 1992 in Amsterdam. Toen Barcelona de Spelen uiteindelijk binnensleepte, kreeg het gebied een andere bestemming. Er staan nu vele villawoningen die wat Hollywood- achtig aandoen. Stiekem doet het me ook denken aan de fictieve luxe wijk Zonnedael uit de Flod- der-films.
We fietsen terug naar het centrum. Eigenlijk is de fietstocht die wij in ruim twee uur afraffelden wel een dag waard, zoveel valt er te zien en te beleven. Maar wij moeten terug naar de plek waar de ’bovenwereld’ en de ’onderwereld’ elkaar even raken.
Het Almeerse stadscentrum (bouw 1994 - 2007) staat namelijk deels in en deels aan het Weerwa- ter, waarbij architect Rem Koolhaas de onderwe- reld (wegen, busbanen, supermarkten en parkeer- gelegenheid) en de bovenwereld (voetgangers) niet door elkaar liet lopen.
Almere, in 1976 bij het slaan van de eerste hei- paal nooit als een echte stad bedacht, heeft daar- door toch wel een echt hart. ●
   Wooncomplex The Wave, ontworpen door architect René van Zuuk.
FOTO ANNEMARIE HOOGWOUD   34   35   36   37   38