Page 33 - Template 3
P. 33

 VRIJ FIETSSPECIAL 33 ZATERDAG 20 APRIL 2019
   Vind de
ideale
e-bike!
Tips van TestKees
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische fiets? Fietsersbond- expert Kees Bakker, alias TestKees, geeft tips.
1 Is het wel nodig? „De eerste vraag die je
jezelf moet stellen als je de aanschaf van een nieuwe e-bike overweegt, is welke elektrische fiets je nodig hebt. Mensen weten vaak niet dat hun eigen fiets onnodig zwaar trapt. Met efficiëntere versnellingen, licht rollen- de banden en een iets sportiever exemplaar kun je verder fietsen met dezelfde inspanning.”
2 Fiets met middenmotor? „Een middenmotor geeft pas de
volle ondersteuning als je traptem- po voldoende hoog is. Op een steile helling moet je vlot terugschakelen om de volle ondersteuning te blijven houden. Dat gaat het gemakkelijkst met een derailleurversnelling. Helemaal relaxed is elektronisch schakelen waarbij je gewoon rustig door kunt blijven trappen. Ook optrekken bij het stoplicht gaat beter als je netjes terugschakelt.”
3 Is de capaciteit van de accu groot genoeg?
„Met een nieuwe accu op een zonni- ge pinksterochtend is de actieradius een stuk hoger dan op een gure januaridag met een drie jaar oude accu. Het verschil kan wel vijftig procent zijn. Bij aanschaf kun je vaak kiezen tussen verschillende capaciteiten. Hou daarom bij aan- schaf rekening met de veroudering en slechte omstandigheden.”
4
5
„De meeste ongelukken met e-bikes gebeuren met op- en afstappen. Een rui- me lage instap is daarom het veiligst. Daarnaast kun je extra onderdelen laten monteren zoals brede antislippedalen, een achter- uitkijkspiegel en een echt felle koplamp. Let ook op of je bij het starten van de ondersteuning voldoende controle houdt. Meer com- fort? Vervang dan meteen de verende zadelpen. Die van de fabrikanten zijn van matige kwaliteit. Vraag naar zadelpennen met een zogeheten parallelmecha- nisme. Deze vangen schok- ken goed op, hebben geen speling en veren in de richting van je rug.”
Meer handige tips? Ga naar fietsersbond.nl
Maak lange
proefritten
„Hoe een elektrische fiets echt rijdt, merk je pas na een langere proefrit. Maar uit de test blijkt dat het oordeel van onze testrij- ders varieert. Maak daarom verschillende proefritten op een afwisselend parcours. En let ook goed op het comfort. Veel fietsers kie- zen een fiets waarbij het stuur te ver weg staat. Pas na een eindje fietsen merk hoe oncomfortabel dat is.”
Comfort en
veiligheid
 

   31   32   33   34   35