Page 23 - Template 3
P. 23

 VRIJ
ZATERDAG 20 APRIL 2019
FIETSSPECIAL 23
Trek UM4+
★★★★✩
Prijs: € 3099 (met 500 Wh. accu). Gewicht fiets met accu 25,6 kg, accu 2,6 kg.
Actieradius op zware testparcours is goed: 58 km = 11,6 km/100 Wh. Accu in de drager, makkelijk uitneembaar.
Laadsnelheid: 160 watt (=snel).
Het eenvoudige Purion-display van Bosch links op het stuur is goed te bedienen en af te lezen. Maar infor- matie is beperkt en lastig op te vragen. Ook resetten en verlichting aanzetten is lastiger dan bij het gangbare Intuvia-display van Bosch.
Voorzien van de Active Line plus middenmotor van Bosch. De onder- steuning, met krachtsensor, is zeer vloeiend en onder alle omstandig- heden goed. Motor nauwelijks hoor- baar en geeft geen weerstand met ondersteuning uit.
Fiets afgemonteerd met Nexus7 versnellingsnaaf, hydraulische schijf- remmen en redelijke koplamp. Verende zadelpen had een beetje speling. Gates tandriem met alleen beschermring biedt beperkte be- scherming. Goede antislippedalen.
De fiets kreeg op zich een goede beoordeling en ondersteuning en rijgedrag is goed. Maar verende voorvork werd gemist. En onder- steuning viel in combinatie met de Nexus7 naaf wat tegen (vermoede- lijk door lage rendement).
        Cortina E Octa plus
Sparta M8 ACTIVE PLUS
★★★★✩
Prijs: € 2949 (met 500 Wh. accu). Gewicht fiets met accu 26,8 kg, accu 2,6 kg.
Actieradius op zware testparcours is redelijk: 46 km = 9,2 km/100 Wh. Accu in de drager, uitnemen gaat makkelijk. Ophanging oogt wel wat kwetsbaar. Laadsnelheid:
160 watt (=snel).
Intuvia display van Bosch. Fraai, uitgebreid, makkelijk afneembaar en goed afleesbaar display in midden van stuur en bediening links bij handvat. Prettige knopjes met klikjes.
Voorzien van de Active Line plus middenmotor van Bosch. De onder- steuning, met krachtsensor, is zeer vloeiend en onder alle omstandig- heden goed. Motor nauwelijks hoor- baar en geen weerstand met onder- steuning uit.
Afgemonteerd met Nexus8 versnel- lingsnaaf, hydraulische velgremmen. Koplamp mooi verwerkt in de voor- vork, zeer goed zichtbaar maar matig voor eigen zicht. Redelijk verende balhoofdvering Verende zadelpen had iets speling. Dichte kettingkast. Kabels zeer mooi weg- gewerkt. Ruime lage instap.
Fiets kreeg een goede beoordeling op rijgedrag en ondersteuning. Maar comfort op het zware testpar- cours viel wat tegen.
Prijs: € 2949 (met 450 Wh. accu). Gewicht fiets met accu 29,5 kg, accu 3,3 kg.
Actieradius op het zware testparcours is matig 31 km = 6,9/100 Wh.
Accu in de drager. Uitnemen makke- lijk. Groot minpunt is dat als display nog zo’n 30% aangeeft, accu in feite al leeg is en ondersteuning wegvalt. Laadsnelheid: 80 watt (=langzaam).
Het nieuwe kleurendisplay van Ba- fang is fraai, uitgebreid, groot en goed afleesbaar (lay-out had over- zichtelijker gekund). Display in het midden van het stuur en bediening links bij het handvat. Prettige knopjes met klikjes. Knopjes voor licht, aan/uit en info wel dicht bij elkaar geplaatst.
Bafang middenmotor M400. De on- dersteuning, met krachtsensor, is vloeiend en onder alle omstandighe- den goed. Vooral heuvel op lekker krachtig. Motor licht hoorbaar. Heeft weinig weerstand met ondersteuning uit. Start wel vrij fel.
Afgemonteerd met Nexus8 versnel- lingsnaaf, hydraulische schijfremmen en redelijke koplamp. Redelijk veren- de voorvork. Dichte kettingkast. Rui- me lage instap. Frame aan de slappe kant. Tas met haken past slecht op de drager.
Goed rijdende fiets met uitstekende ondersteuning. Maar comfort en stijfheid van de fiets hadden wat beter gekund.
Display
Ondersteuning
Beoordeling fiets
Beoordeling testrijders 7,6
★★★★✩
     Accu
Accu
Display
Ondersteuning
Beoordeling fiets
Beoordeling testrijders 7,5
Accu
Display
Ondersteuning
Beoordeling fiets
Beoordeling testrijders 7,4
  Eindconclusie
Zeer fraai vormgegeven fiets met goede ondersteuning, ruime instap en op zich prima rijeigen- schappen. Maar comfort had net wat beter gekund.
    Eindconclusie
Prima fiets met goede afmontage en goede ondersteuning van de Bafang motor. Maar comfort, ge- wicht en stijfheid frame hadden beter gekund. Actieradius laag. Wegvallen ondersteuning bij 30% accu een groot minpunt.
Eindconclusie
Goede lichte fiets met goede ondersteuning en fraai frame met ruime lage instap. Maar Nexus7 naaf vermindert wel de prestaties.
   21   22   23   24   25