Page 17 - Template 3
P. 17

 VRIJ
ZATERDAG 20 APRIL 2019
E-bikes - categorie 1
FIETSSPECIAL 17
  voorwielmotor en naafversnelling
   Sparta F8E LTD 500WH

Prijs: € 1999 (met geteste 522 Wh. accu). Gewicht fiets met accu
27,8 kg, accu 3,2 kg.
Accu
Actieradius op het zware testpar- cours is matig: 42 km = 8,0km/100 Wh. Accu geplaatst in de drager. Uitnemen gaat makkelijk. Laadsnelheid: 80 watt (=langzaam). Display
Niet-afneembaar display in het midden van het stuur. Knopjes links zitten wat dicht bij elkaar. Witte letters op donkere achtergrond. Ondersteuning
Emotion voorwielmotor met rotatie- sensor. Ondersteuning is mooi ge- lijkmatig, start zeer netjes en bouwt ook goed af. Motor is stil, maar niet krachtig genoeg voor steile klim- men.
Beoordeling fiets
Afgemonteerd met Nexus8 versnel- lingsnaaf, hydraulische velgremmen. Koplamp mooi verwerkt in de voor- vork. Zeer goed zichtbaar, maar matig voor eigen zicht. Redelijk verende voorvork. Verende zadel- pen had iets speling. Dichte ketting- kast. Ruime lage instap. Beoordeling Fietsers 7,4 Testfietsers beoordeelden zowel het rijgedrag als de ondersteuning als goed. Vooral de stille en gelijkmati- ge ondersteuning van de voorwiel- motor werd gewaardeerd. Alleen heuvel op viel de ondersteuning tegen. Display werd als matig lees- baar beoordeeld.
Eindconclusie: WINNAAR
Fiets met goede rijeigen- schappen, goede stille ondersteu- ning en goede onderdelen. Dui- delijk de hoogste beoordeling bij de fietsen met voorwielmotor en daarom de winnaar in deze categorie.
Cortina E-U4 Transport

Prijs: € 1699 (met 418 Wh accu). Gewicht fiets met accu 30,3 kg, accu 2,7 kg
Accu
Actieradius op zwaar testparcours is redelijk: 39 km = 9,3km/100 Wh. Accu onder de drager. Laadsnelheid: 80 watt (=langzaam). Stekker lader oogt wat kwetsbaar met smalle pootjes
Display
Goed en makkelijk af te lezen dis- play links op het stuur. Bediening werd door de testers wel als lastig ervaren.
Ondersteuning
Voorwielmotor (Ecomo) met rotatie- sensor. Voldoet goed, ook heuvel op. Start bij wegrijden wat traag en dan vrij fel. Onhandig is dat je maar liefst 15 ondersteuningsstanden hebt. Duidelijk merkbaar dat de ondersteuning stopt bij 25 km/h. Motor duidelijk hoorbaar. Beoordeling fiets
De fiets heeft een stoere uitstraling. Van de erg rechte zithouding moet je houden. Verder eenvoudige af- montage met Nexus7 versnellings- naaf, rollerbrakes voor en achter, redelijke koplamp. Fiets is erg zwaar. Drager niet geschikt voor tassen met haken.
Beoordeling testrijders 6,7
De testers waren redelijk te spreken over de ondersteuning en rijgedrag. Heuvel op ging het prima, duidelijk het beste van de fietsen met voor- wielmotor. Starten werd door som- mige testers als te traag en dan te fel ervaren. Ook vonden zij het geluid van de motor vrij hard.
Eindconclusie
Gazelle PuurNL HFB
Prijs: € 1799 (met 450Wh accu) Gewicht fiets met accu 29,5 kg, accu 3,3 kg
Accu
Actieradius op zwaar testparcours is redelijk: 40 km = 9,6 km/100 Wh. Accu onder de drager. Makkelijk uitneembaar. Laadsnelheid:
80 watt (= langzaam).
Display
Goed en makkelijk af te lezen display links van het stuur.
Wel erg klein.
Ondersteuning
Voorwielmotor Bafang met rotatie- sensor. Motor licht hoorbaar. Motor start met beetje vertraging en komt dan vrij fel in.
Beoordeling fiets
Stoere uitstraling. Van de erg rechte zithouding moet je houden. Verder eenvoudige afmontage met Nexus7 versnellingsnaaf, rollerbrakes voor en achter, matige koplamp.
Fiets is vrij zwaar.
Beoordeling testrijders 6,7
De testers waren redelijk te spreken over de ondersteuning en rijgedrag. Heuvel op viel de ondersteuning sterk terug. Bij de start net wat rustiger dan de motor van Cortina E-U4 en ook duidelijk stiller.
Eindconclusie
Fraaie stoere transportfiets met op zich goede ondersteuning en voor zo’n transportfiets goed rijgedrag. Bij heuvels valt onder- steuning wel erg terug.

          Fraaie stoere transportfiets met
krachtige ondersteuning en voor
zo’n transportfiets goed rijge-
drag. de
nationale FIETSTEST
 

   15   16   17   18   19