Page 48 - SNPS Jaarverslag 2020
P. 48

En hoe is dat verlopen: het niet ingrijpen?
“Dat heeft goed uitgepakt, want na een paar maanden gingen de beurzen zich herstellen en bleven stijgen. We hadden de goede analyses gemaakt.”
Zijn er ook hobbels geweest die jullie hebben moeten nemen?
“Ja, het goede moment om te communiceren. Want je wilt de deelnemers informeren en geruststellen. Maar in zo’n crisissituatie is timing alles. Je wilt een zo compleet mogelijk beeld geven en duidelijk zijn. Ondanks dat je de uitkomst dan nog niet weet. Pas na een aantal weken, toen we iets verder vooruit konden kijken, kwam dat goede moment. Vanaf dat ogenblik zijn we gaan informeren. Met name gericht op de vraag die veel bij ons supportteam
binnenkwam: Wat betekent dit voor mijn pensioen?”
En wat betekende deze crisis voor het pensioen van SNPS-deelnemers?
“We zijn een jong fonds, met veel jonge deelnemers. Deze deelnemers hebben daarmee ook nog een lange horizon om te herstellen. Voor gepensioneerde of bijna-gepensioneerde deelnemers is dit natuurlijk anders. Deelnemers kunnen hun risicoprofiel aanpassen en genieten via het CVP ook van risicospreiding en de mogelijkheid om door te beleggen.
Hoe groot is de schade?
“Alle deelnemers werden in de eerste fase van de crisis geraakt. Als je naar de pensioenopbouw kijkt in 2020,
dan zie je heel duidelijk een knip in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal
 Over Bas Koch
Bas Koch is niet-uitvoerend bestuurder bij SNPS en medeverantwoordelijk voor het intern toezicht op de uitvoerende bestuursleden. Zijn aandachtsgebieden binnen
het bestuur zijn ESG, Vermogensbeheer en ICT. In het dagelijks leven helpt Bas Koch cybersecurity-risico’s te verkleinen bij joint ventures van Shell, die niet zijn beveiligd door Cyber Defence van Shell. Hij woont in Rotterdam en studeerde economie aan de Erasmus Universiteit. Bas is altijd geïnteresseerd geweest in IT. Vanaf zijn veertiende jaar schroefde hij computers in en uit elkaar en verkocht ze. Bas woont samen, is vader van een zoon en verwacht binnenkort voor de tweede keer vader te worden. Voor Shell werkte hij als consultant bij Deloitte.
 48
Jaarverslag 2020 - SNPS
   46   47   48   49   50