Page 13 - SNPS Jaarverslag 2020
P. 13

Martin: “Dat het op afstand werken
zo soepel verloopt, vind ik ook een positieve ontwikkeling. Door de uitstekende digitale infrastructuur in Nederland zijn er nauwelijks problemen en wordt het door de meeste mensen erg gewaardeerd.”
Bjorn: “Ik denk dat we door deze crisis wel beseffen dat vijf dagen op kantoor werken niet de regel hoeft te zijn. Integendeel. Mijn verwachting is dat we in de toekomst veel flexibeler gaan werken. Een goede ontwikkeling als je het mij vraagt: het geeft mensen de kans om werk en privé beter te combineren.”
Martin: “Heb je zelf een betere balans ervaren de afgelopen tijd?”
Bjorn: “Ik heb een drieling van dertien. Die had ik veel minder gezien als ik
vijf dagen in de week op kantoor had gezeten en regelmatig had gereisd. Ze zijn vorig jaar gestart op de middelbare school en daar heb ik nu veel van mee kunnen krijgen. Begrijp me niet verkeerd: volledig thuiswerken, vind ik ook niet ideaal. Ik ben ervan overtuigd dat mensen, andere mensen om zich heen nodig hebben, met name in creatieve processen. Hoe zit dat voor jou; jij had je de eerste tijd als gepensioneerde waarschijnlijk wel anders voorgesteld?”
Martin: “Jazeker. Bepaalde plannen heb ik helaas op de lange baan moeten schuiven. Reizen, culturele evenementen bezoeken, genieten van een hapje en drankje buiten de deur... Maar goed, dat zijn natuurlijk luxeproblemen. Die vallen in het niet bij de uitdagingen waar sommigen mee te maken hebben.”
Bjorn: “Iets heel anders – ik merk dat veel mensen zich bezighouden met het Pensioenakkoord en zich afvragen wat dit voor hen gaat betekenen.”
Martin: “Het Pensioenakkoord bestaat uit veel aspecten. Dat maakt het complex. Het belangrijkste is, dat er een beschikbare premieregeling komt, waarbij de hoogte van het pensioen gekoppeld is aan het beleggingsrendement. Pensioen wordt daardoor minder zeker, maar wel betaalbaarder.
Daarnaast wordt de premie leeftijdsonafhankelijk, waardoor iedereen dezelfde pensioenopbouw heeft.”
Bjorn: “Ik ben benieuwd wat er uit
de gesprekken tussen de sociale partners, Shell en de COR (Centrale Ondernemingsraad) gaat komen. Het is nu aan hen om de hoofdlijnen uit te werken tot een pensioenregeling die aansluit bij de nieuwe wetgeving.”
Martin: “De keuzes die zij maken, zijn voor het bestuur zeer bepalend. Wel is het aan ons om vast te stellen of de nieuwe regeling uitvoerbaar is en de belangen van alle deelnemers evenwichtig worden gewogen.”
Bjorn: “Ik heb er alle vertrouwen
in dat men eruit komt. Als er één fonds is dat goed aansluit bij het nieuwe stelsel, dan is het SNPS wel... Een ander belangrijk agendapunt voor dit jaar is het verder verweven van duurzaamheidscriteria in ons beleggingsbeleid.”
Martin: “SNPS is een relatief klein, jong fonds. We hebben in korte tijd
Jaarverslag 2020 - SNPS 13


   11   12   13   14   15