Page 10 - SNPS Jaarverslag 2020
P. 10
10
Jaarverslag 2020 - SNPS
Bjorn: “Net als jij ben ik middenin de coronacrisis in het bestuur getreden.
Hoe heb jij dat ervaren?”
Martin: “Ik kende gelukkig al een aantal bestuursleden en SPN-collega’s vanuit mijn vorige baan en ben dus niet helemaal in het diepe gegooid. Dat neemt niet weg dat ik het jammer vind dat we niet bij elkaar kunnen komen.
Er zijn veel wisselingen geweest binnen het bestuur; dan is fysiek afspreken wenselijk.”
Bjorn: “Ik kende de meeste
mensen ook al, waardoor de
relatie gemakkelijk virtueel
kon worden uitgebouwd.
Bovendien zat ik hiervoor in het verantwoordingsorgaan (VO); dan heb je al wat meer kennis. Toch lijkt het me fijn om straks weer face to face te kunnen vergaderen. Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar?
Martin: “Het was een zeer bewogen jaar, waarin de wereldeconomie een enorme dreun heeft gekregen. De impact verschilt overigens wel per sector: de luchtvaart, horeca en het toerisme zijn keihard geraakt, terwijl techbedrijven het bijvoorbeeld juist goed doen. Daarnaast zijn er grote onderlinge verschillen per land.”
Bjorn: “Dit is de eerste grote collectieve crisis die ik in mijn leven meemaak en voor velen een diepe persoonlijke impact heeft. Soms met zeer uitgesproken negatieve uitkomsten, direct en indirect (bijvoorbeeld als gevolg van de reorganisatie binnen Shell). Het bijzondere vind ik dat de financiële
markten zich zo snel hersteld hebben. Als je op 1 januari 2020 op een onbewoond eiland was gaan zitten en op 31 december was teruggekomen, zou je bijna niet geweten hebben
dat er in de tussentijd zich een diepe economische crisis voltrok.”
Martin: “Door dat snelle herstel zijn onze beleggingen stabiel gebleven. Het scheelt ook dat we gespreid beleggen; daardoor worden de risico’s gespreid. Als bepaalde aandelen kelderen, doen andere aandelen het wél goed.”
Bjorn: “Hoewel de financiële markten nu zelfs pieken laten zien, vraag ik me wel af wanneer en hoe er een correctie gaat komen. Overheden hebben flink wat geld in de economie gepompt, waardoor er grote begrotingstekorten zijn. Dat moet op enig moment gevolgen hebben.”
Martin: “Die zullen er ongetwijfeld zijn. Eén die nu al de aandacht
vraagt van financiële markten is een oplopende inflatiedruk. Gelukkig zorgt de coronacrisis naast economische onzekerheid en het ongekend persoonlijke leed waar ook onze deelnemers mee te maken hebben ook voor enkele lichtpuntjes. Zo is er meer aandacht voor de medemens.”
Bjorn: “Klopt. Ik merk dat ook bij mezelf. Door deze crisis heb ik een veel diepere band met de mensen met wie ik werk. Met het virtueel vergaderen, krijg je letterlijk een kijkje in elkaars privéleven. Je beseft veel meer dat je met mensen te maken hebt die allemaal hun eigen ‘struggles’ meemaken en hebben.”